69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

ДІТИ І КАРАНТИН: як провести час вдома

«На четвертий день карантину мати трьох дітей винайшла вакцину від вірусу» - такі жарти зараз можна зустріти в усіх соціальних мережах. Отож, аби зняти з батьків навантаження та корисно і пізнавально провести разом час на карантині, пропонуємо до уваги наступні поради.

Обов’язково пояснюйте

Перш за все, обов’язково треба пояснити дитині ситуацію. Тут доволі тонке завдання для батьків. З одного боку, пояснити треба, а з іншого – треба зробити це так, щоби у дитини не виникло зайвих страхів і тривог. Адже, в будь-якому випадку в родині буде підніматись тема карантину з більшим чи меншим ступенем тривоги. І дитина точно відчує це. І гірше, коли вона не буде мати пояснень для себе. Тоді та тривога буде відкладатись у дитини всередині.

Треба пояснювати все так, як є. Що є небезпечне захворювання, а карантин для того, щоби воно менше поширювалось, щоб ми могли про себе подбати. Також можна дуже спокійно прив’язати пояснення до подібних періодів в попередні роки, коли теж вони йшли на карантин.

Грайте всією родиною

Знайдіть час пограти з дитиною в її улюблену настільну гру. Адже у кожної малечі, ймовірно, є улюблені ігри: "Поле чудес", "Монополія", "Вгадай мелодію", "Міста" тощо. Тож виділіть час та пограйте всією сім'єю – це весело, пізнавально та дуже зближує членів родини.

Або купіть великий пазл з нескладним кадром з мультику чи картинкою з будь-якого мультику. Виберіть час, щоб всім разом його зібрати і весело проведіть вечір.

 

Відкривайте нові таланти

В інтернеті можна знайти безліч онлайн-майстер-класів з хенд-мейду: аплікації, вишивки, виготовлення ляльок-мотанок, декупаж, вироби з паперу, тканини, глини та інших матеріалів, виготовлення домашнього мила і т. д. Зацікавте малечу творчістю на час карантину.

Спробуйте, можливо саме так ваша дитина і знайде собі нове хобі чи навіть зробить це справою всього життя.

Час читання

Домовтеся з дитиною, що за час карантину вона прочитає книгу, яку сама обере. Допомагайте їй у цьому, або можете читати разом. Після цього обговоріть книгу, героїв та попросіть дитину намалювати якийсь епізод.

Приготуйте щось смачненьке

Дозвольте вашій дитині вибрати якусь цікаву страву, нехай вона сама знайде потрібний рецепт. Обов'язково приготуйте страву разом та покажіть дитині, як це потрібно робити. Якщо їй сподобається, то можете зробити це сімейною традицією і готувати разом, наприклад, кожні вихідні.

Кіносеанс

Пошукайте в інтернеті фільми чи мультфільми, які можна дивитися з дітьми. Це можуть бути: "Пригоди Паддінгтона", "Коко", "Красуня і чудовисько", "Нікчемний я", "Джуманджі", "Людина-павук" тощо.

Але не дивіться більше одного фільму в день з дитиною дорослішого віку, а для молодшого школяра досить 30-40 хвилин.

Зіграйте в "крокодила"

Ця гра подобається дорослим і дітям. Чим молодші учасники, тим простіші слова варто загадувати. У цій грі задіюється логіка, розвиваються артистичні здібності, міміка.

Як грати? Скажіть одній дитині тварину чи річ, предмет (це може бути будь-що), щоб вона змогла показати це за допомогою жестів іншим гравцям (членам сім'ї). Той, хто першим вгадає, показуватиме наступним.

Ведення щоденника

Купіть для дитини гарний блокнот, який застібається на замочок чи закривається на ключик. Та запропонуйте їй щоденно вести блокнот, записувати туди свої думки та описувати, як минув день. Це допоможе розвивати пам’ять дитини та розвине здатність чітко висловлювати свої думки

Перевірте дітей на відповідальність, залишивши їм цікаві завдання

Якщо ж доведеться залишати вже старшу дитину саму, то тут варто подбати про зайнятість дитини, коли вона залишаєтсья одна вдома. Карантин – це чудова нагода розвинути у дітей відповідальність.

Залишайте дитині невеличкі завдання на день: включити пральну машинку, помити посуд, попилесосити, полити квіти. Навіть, якщо вона не захоче зробити цього, то буде відчувати цей обов’язок і він буде червоною ниткою проходити через її день. До того ж, завдання будуть підштовхувати до того, що діти шукатимуть альтернативні заняття, щоби не виконувати цих обов’язків. У цьому головне, щоби у дітей було відчуття наповненості, значимості дня, відчуття якихось перемог, щоби їх потім похвалили за щось.

Взагалі, якщо дітей буде обмежено від усіх їхніх звичних занять (школи, гуртків, прогулянок), то вони відчуватимуть спустошеність, руйнування звичного способу життя. Тому і треба якось планувати кожен їх день, наповнювати завданнями.

Головне – без паніки!

Психологи жартують, що все приховане стає неврозом. Так само відбувається з прихованою інформацією і надмірною панікою навколо карантину. Це все точно відіб’ється на дитині. То ж порада батькам: обережно спілкуйтесь з дітьми на тему карантину, знаходьте позитивні моменти у такому тривалому спілкуванні. І будьте здорові!