69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

Служба у справах дітей Запоріжжя відзвітувала за 2019 рік та поділилась планами на майбутнє

Служба у справах дітей була утворена 1 березня 2011 року як підрозділ міської влади, покликаний захищати права, свободи та законні інтереси дітей, і з кожним роком вона нарощує досвід роботи за новими напрямками.

Відкриваючи засідання колегії, заступник міського голови Анатолій Пустоваров підкреслив, що головним завданням служби залишається захист дітей, які опинились в складних життєвих обставинах та підтримка опікунських та прийомних сімей.

Начальник служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталія Сиворакша розпочала свою звітну доповідь про річну роботу з подяки працівникам міських райадміністрацій, соціальним партнерам: патрульній поліції, органам ювенальної превенції, благодійним фондам, громадським і релігійним організаціям, працівникам медичних та навчальних закладів за співпрацю, без якої складно було б досягти стійких результатів.

- З понад 123 тисяч дітей м. Запоріжжя віком від 0 до 18 років 1641 дитина перебуває на обліку в службі (управлінні) у справах дітей міськради, з них 1070  дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та 571 дитина, яка опинилась в складних життєвих обставинах. Впродовж 2019 року працівники служби організували 3918 обстежень сімей, провели бесіди з 2076 батьками стосовно належного виховання та утримання дітей, взяли участь в 2262 судових засіданнях, де розглядалися справи про права дітей.

Головним досягненням служби (управління) є відсоток влаштування дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, в сімейні форми виховання стрімко зріс за три роки від 86% до 90%;

Окрім цього, завдяки міській програмі «Діти Запоріжжя» в 2019 році відбулась перша триденна Школа підтримки прийомних сімей, в рамках якої прийомні батьки разом з дітьми брали участь у психологічних тренінгах, працювали з психологом задля збереження родини, налагодження емоційного зв’язку між батьками та дітьми та профілактики емоційного вигорання_

Також у минулому році відбулось відкриття та функціонування КЗ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Запорізької міської ради». Це перший заклад в Україні, який фінансується з міського бюджету.

За рік заклад прийняв 9 осіб з числа дітей-сиріт та 19 сімей (49 осіб), з них  30 – діти та надав їм допомогу у вступі до вищих навчальних закладів, отриманні житла, працевлаштуванні та ін.;

Великим досягненням є і забезпечення дітей-сиріт житлом. В 2019 році в місті  було визначено виплачувати грошову компенсацію для придбання житла. Впродовж листопада-грудня, 2019 року грошову компенсацію призначено 30 дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа на загальну суму 16 353,300 тис. грн. До речі, на сьогодні 13 квартир вже придбано. У 2018 році 10 осіб з числа дітей-сиріт отримали квартири завдяки державній програмі щодо придбання житла для дітей-сиріт, осіб з їх числа.

Перспективи розвитку служби (управління) в 2020 році начальник служби (управління) назвала наступні:

  1. Введення в експлуатацію дитячого будинку сімейного типу в с. Тепличне та заселення в нього дитячого будинку сімейного типу, на вихованні якого перебуває 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.
  2. Створення відділення термінового влаштування дітей КЗ ЦСПДС «Затишна домівка» на території комплексу за адресою просп. Інженера Преображенського, 3 з можливістю прийняти 30 дітей від 2 до 18 років.
  3. Створення соціального квартирного обліку громадян.
  4. Матеріальна підтримка прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу шляхом надання адресної цільової допомоги:

- надання щомісячної адресної допомоги на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в дитячих будинках сімейного типу – максимальна виплата 5000 тис. грн. з урахуванням виховання 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в родині. Це часткове відшкодування комунальних послуг.

- надання одноразової адресної допомоги новоствореному дитячому будинку сімейного типу (від 5-ти до 10-ти дітей) – 50,000 тис. грн.;

- надання одноразової адресної допомоги новоствореній прийомній сім’ї (від 2-х до 4-х дітей – 20,000 тис. грн.;

- надання одноразової адресної допомоги на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в прийомних сім’ях (раз на рік. Із розрахунку 5,000 тис. грн. на 1 дитину.

- надання одноразової адресної допомоги на кожну нововлаштовану дитину до прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу – 5,000 тис. грн.

Підбиваючи підсумки засідання колегії, заступник міського голови Анатолій Пустоваров подякував і Наталі Сиворакші, і всім причетним до діяльності служби (управління) у справах дітей за згуртовану та оперативну роботу.