69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

Служба (управління) у справах дітей розповіла про досягнення за 2018 рік

Сьогодні, в перший день весни службі (управлінню) у справах дітей міської ради виповнюється 8 років. І саме сьогодні служба вже традиційно звітувала про свої досягнення за минулий рік.

За словами начальника служби (управління) Наталії Сиворакші, на сьогодні на обліку в службі перебуває 1634 дитини, з них – 299 дітей-сиріт, 762 дитини, позбавлених батьківського піклування, 573 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах.

          Сьогодні на обліку служби 1061 дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування. З них: 802 – перебувають в опікунських родинах, 124 дитини в ДБСТ, прийомних родинах, 126 – в державних закладах, 9 – тимчасово в родинах родичів до моменту влаштування в опікунську родину.

          В Запоріжжі сьогодні функціонує 17 прийомних родин та 5 дитячих будинки сімейного типу, в  які влаштовано 73 дитини.

За минулий рік було усиновлено 38 дітей (з них громадянами України – 30, іноземцями -8). А на контролі у службі у справах дітей до досягнення повноліття перебуває 430 усиновлених дітей, які проживають в м. Запоріжжі.

У серпні 2016 року рішенням міської ради було затверджено дві галузеві програми служби (управління), які продовжують існувати і сьогодні:
Програма соціального захисту дітей та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в м. Запоріжжі.

Завдяки реалізації даної Програми:

- 669 дітей отримали канцелярське приладдя у ході Всеукраїнської акції «Рейд Урок». 127 першокласників – шкільні портфелі разом з канцелярським приладдям.

  • 85 випускників шкіл отримали матеріальну допомогу на суму 2000 грн. для придбання одягу та взуття;
  • 274 дитинисироти, позбавлених батьківського піклування отримали наручні годинники з нагоди отримання паспорту громадянина України;
  • 108 дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування отримали футбольні м'ячі та канцелярське приладдя в рамках святкування Дня захисту дітей;
  • 600 вихованців спеціальних закладів отримали подарунки з нагоди міських свят;
  • 359 опікунів, прийомних батьків, батьківвихователів, а також батьків, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків отримали психологічну консультацію на тематичних семінарахтренінгах;

Було проведено 19 масштабних міських заходів для дітей, що знаходяться на обілку в службі (управлінні) у справах дітей.

Програма Забезпечення дитячих будинків сімейного типу необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку дала можливість забезпечити технікою, меблями, предметами тривалого вжитку 4 дитячі будинки сімейного типу, які проживають в житловому комплексі за адресою пр. І. Преображенського, 3.

В ході доповіді були названі і головні досягнення служби (управління):

  1. Вперше в Запоріжжі та Україні був релізований проект – конкурс «Кращий опікун року».
  2. Створено Комунальний заклад «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Запорізької міської ради (вул. Таганська, 8). Заклад розраховано на одночасне обслуговування 39 осіб. У структурі Закладу створюються такі структурні підрозділи стаціонарного перебування: відділення для матерів з дітьми, розраховане на 9 сімей (27 осіб) та  соціальна квартира, розрахована на 12 осіб. На проведення реконструкції у 2018 році витрачено 93 428 грн. Отримувачі послуг будуть забезпечені тимчасовим проживанням та продуктами.
  3. У 2018 році вперше місто Запоріжжя долучилося до реалізації державної програми щодо придбання житла для дітей-сиріт, осіб з їх числа. В минулому році м. Запоріжжю було надано субвенцію з державного бюджету у сумі 3 953,440 тис. грн.  для придбання житла для осіб з числа дітей-сиріт. В результаті чого 10 осіб з числа дітей-сиріт отримали соціальні квартири.
  4. У 2018 році було розроблено та запущено офіційний сайт служби (управління) у справах дітей міської ради. Бюджет 93,000 тис. грн.
  5. Розроблена та затверджена міська програма «Діти Запоріжжя на 2019-2021 роки», яка об’єднує всі напрямки діяльності служби у справах дітей.
  6. Відповідно до ЗУ «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» було збільшено штатну чисельність служби на 6 одиниць.