69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

Службі у справах дітей Запорізької міської ради - 13 років!

1 березня службі  у справах дітей Запорізької міської ради виповнюється 13 років! 13 років щоденного захисту дітей, відстоювання їхніх прав та інтересів, а також допомоги в реалізації права дітей на щасливе дитинство. Дитинство без насильства, дитинство в комфортних умовах, а найголовніше в теплих і люблячих батьківських обіймах.

Останні два роки були найважчими та найважливішими в житті нашої команди, і в житті наших дітей. Після повномасштабного вторгнення 24.02.2022 року питання захисту прав та інтересів дітей стало як ніколи актуальним та важливим. Працівники служби у справах дітей Запорізької міської ради і вдень, і вночі стояли на захисті прав дітей: виявляли дітей без батьків, допомагали тимчасово влаштувати дітей, які виїхали з окупованих територій, без законних представників, реагували на випадки скоєння насильства відносно дітей, надавали гуманітарну допомогу родинам з дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб та інше.

За 13 років існування служби у справах дітей було створено 10 дитячих будинків сімейного типу. Усі вони функціонують і в них наразі виховуються 77 дітей. Також було створено 13 прийомних сімей, 1 патронатна родина.

 Не дивлячись на складнощі життя в прифронтовому місті, ми маємо досить гарні здобутки. За останні два роки була встановлена опіка для 415 дітей, з них було усиновлено 47 дітей, 368 дітей було влаштовано у сімейні форми фиховання. З цих 368 дітей – 311 дітей знаходяться під опікою, 7 дітей були влаштовані в дитячі будинки сімейного типу та прийомні сімї, 18 дітей знаходяться в сімях родичів, які збирають документи для оформлення опіки над ними, ще 32 дитини перебувають у державних закладах. По відношенню до 10 дітей, які перебувають у державних закладах, розпочато процес усиновлення. Служба у справах дітей Запорізької міської ради не припиняє роботу щодо вирішення долі дітей, які наразі перебувають в державних закладах.  Загалом за останні 10 років роботи служби на облік дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування було поставлено 2329 дітей.

 Через воєнні дії збільшилася кількість звернень до служби у справах дітей стосовно надання статусу дитини постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. З вересня 2023 року по сьогоднішній день було опрацьовано та надано 1408 статусів дитини постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. З кожним днем кількість наданих статусів тільки збільшується.

Одним зі здобутків служби у справах дітей було розроблення та реалізація Програми «Діти Запоріжжя». Метою Програми є забезпечення прав дітей на виховання в сім’ї, підтримку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також створення умов для розвитку сімейних форм виховання дітей. В рамках Програми «Діти Запоріжжя» у 2023 році було проведено10 заходів із залученням 2306 учасників. 219 опікунів, 10 ДБСТ і 5 прийомних сімей отримали адресну матеріальну допомогу для вирішення нагальних потреб дітей.

Комунальний Заклад «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Запорізької міської ради і його функціонування сьогодні є особливо важливим та цінним в прифронтовому місті, оскільки надаваний ним комплекс соціальних послуг матерям з дітьми, вагітним жінкам, породіллям з новонародженою дитиною, сприяє їхній соціально психологічній реабілітації, подоланню складних життєвих обставин. Заклад також надає комплекс соціальних послуг та захищає права осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які опинились у складних життєвих обставинах, шляхом забезпечення їх першочергових потреб та підготовки до самостійного життя. За 2023 рік закладом була надана допомога 52 особам з числа матерів з дітьми, особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з підтримуючим харчуванням та проживанням. «Затишна домівка» є четвертим подібним закладом в Україні.

Всі наші здобутки, які ми маємо на сьогоднішній день, були б неможливі без команди спеціалістів, наших працівників, кожен з яких є справжнім професіоналом своєї справи, які самовіддано стоять на варті прав та інтересів дітей. На жаль, війна досить вплинула на наш колектив. Служба втратила багатьох працівників, які були змушені звільнитися за сімейними обставинами, виїхали за кордон, рятуючі дітей від небезпеки. Кожен раз це була важка втрата, оскільки кожен з них був важливою частиною життя служби, першокласним фахівцем своєї справи! Ми завжди згадуємо їх з теплотою і безмежно вдячні кожному з них за той великий внесок, який вони зробили для наших дітей!

Наша робота складна, але щасливі усмішки дітей та прагнення для них світлого майбутнього, мотивують нас на ще більші звершення та змушують відкинути втому! Віримо в Перемогу! Віримо в світле майбутнє для наших дітей! З річницею, наша службо у справах дітей Запорізької міської ради!