69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

У Запоріжжі пройшла Школа прийомних родин

В Запоріжжі пройшла "Школа підтримки прийомних родин"  в готельному комплексі, базі відпочинку «Джаз». Захід пройшов в рамках міської Програми "Діти Запоріжжя" та мав на меті психологічну підтримку прийомних батьків та дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, підвищення педагогічної компетентності та налагодження емоційного зв’язку дітей з прийомними батьками.

Захід був проведений спільно з соціальними партнерами служби (управління) Благодійним фондом «Карітас Запоріжжя».

З 28 серпня по 30 серпня 2019 року сім прийомних сімей м. Запоріжжя разом із спеціалістами займались на психологічних тренінгах, виконували завдання, говорили про емоційний стан в родині, виконували вправи на підвищення педагогічної компетентності та поліпшення стосунків в родині.

  Для батьків спільно з психологом БФ «Карітас Запоріжжя» були проведені наступні тренінги: збір очікувань, правила групи, вправа на згуртування в малих групах (Хто ми? Наші сильні сторони? Наші слабкі сторони? Індивідуальна вправа з метафоричними картами «актуальний стан родини/мене» – що я хочу змінити, конкретні кроки; розігрів групи (приємна подія вечора),  вправа на ресурс «Крила янголів»; вправа «Корзина зауважень/претензій»; альтернативи звичним способам, правила спілкування з дитиною, основи ННО, вправа на надання підтримки. – робота в парах «Спина товариша»; теоретичний блок «Порушення правил поведінки  - результат порушення прив’язаностей». Як реагувати. Брейншторм – як ми можемо проявляти турботу, підтримку, терпіння;    виконання домашнього завдання – одна дія (підтримку, турботу) протягом вечора дитині, відслідкувати свої почуття, реакції, виготовлення правил дома, коллажа// написання листа собі.

 Для дітей, які виховуються в прийомних сім’ях,  спільно з дитячим центром БФ «Карітас Запоріжжя» було проведено: ігри на знайомство, виготовлення подарунків для батьків (портрети родини, аплікації, листівки, закладки, квіти); Майстер клас «Карітасівські смаколики»; веселі естафети; квести на свіжому повітрі  «Збери свою родину», «Шукачі природних скарбів», гра-усвідомлення «Вартості життя». Окрім цього дітей чекали різноманітні творчі майстер-класи, діти впродовж дня готували для батьків подарунки своїми руками.

  «Школа підтримки прийомних родин» дала змогу:

  • батькам поділитись своїми проблемами з однодумцями та психологом, знайти шляхи вирішення цих проблем, попередити емоційне вигорання та підвищити свою педагогічну компетентність;
  • дітям – активно, корисно та пізнавально  провести час, звернути свою увагу на поведінку в родині, отримати нові знання та навички, познайомитись з новими друзями;
  • службі (управлінню) у справах дітей – виявити потреби прийомних сімей м. Запоріжжя, звернути на них увагу та будувати роботу, яка буде ґрунтуватись саме на потребах прийомних родин.