69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

У Запоріжжі з’явився унікальний центр підтримки дітей та сімей «Затишна домівка»

У Запоріжжі відкрився унікальний центр підтримки дітей та сімей "Затишна домівка" за адресою вул. Таганська, 8. Сьогодні з робочим візитом центр відвідав міський голова Володимир Буряк.

Мета центру – забезпечення прав дітей та сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, запобігання соціальному сирітству, сприяння розвитку і зміцненню сім’ї, покращенню соціального благополуччя дітей та сімей з дітьми.

  •  У Хортицькому районі створено комплекс дитячих будинків сімейного типу. Там у сім’ях живуть як власні, так і прийомні діти. Існує інша проблема - діти-сироти, а точніше юнаки та дівчата вказаної категорії у віці від 18 до 23 років. Деякі з них з різних причин не мають можливості знайти житло, працевлаштуватися. Вони зможуть тут жити певний час, до року, поки не вирішать свої питання. Ще одна категорія мами з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, зазначив Володимир Буряк.

Заклад має два структурних підрозділи: відділення для матерів з дітьми, яке розраховано на 9 сімей (27 осіб) призначене для тимчасового проживання матерів з дітьми, вагітної жінки, породілля з новонародженою дитиною, які опинились в складних життєвих обставинах та соціальну квартиру, яка розрахована на 12 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Центр надає послуги не тільки з проживання: з дитиною або родиною працюють соціальні педагоги, психологи, які допомагають вирішити кризову ситуацію, а також сприяють соціальній адаптації та надають допомогу в працевлаштуванні.

Варто зазначити, що даний заклад є четвертим у своєму роді по Україні та  єдиним в Україні, що фінансується з міського бюджету. На утримання Закладу в 2019 році передбачено близько 4 млн. грн., з них на організацію харчування отримувачів послуг –  800,500 тис. грн.

Всі приміщення закладу вже готові для обслуговування підопічних: обладнані житлові кімнати, 2 кухонні приміщення, пральня, санвузол, кімната для відпочинку, ігрова. На сьогодні в центрі вже проживає 3 особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та родина з двома дітьми.