69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

У Запоріжжі знову зібрали опікунів та піклувальників

Минулого тижня в Хортицькому та Дніпровському районах міста відбулись  інформаційно-консультативні зустрічі з опікунами, піклувальниками, які виховують під опікою, піклуванням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На початку заходу опікуни були ознайомлені з інформацією щодо функціонування опікунських родин на території районів, результатами роботи з дітьми, що виховується під опікою, у 2019 році. Було проведено роз’яснювальну роботу з обов’язкових дій опікунів, піклувальників, під час виконання своїх обов’язків (видані відповідні пам’ятки).

На зустрічі були приступні представники управління соціального захисту населення, територіального відділу освіти, ЗМЦСССДМ, ювенальної превенції,закладу охорони здоров’я, які виступили перед опікунами, піклувальниками з актуальними питаннями щодо:

- функціонування опікунських родин;

- організації надання первинної медичної допомоги;

- визначення права опікунів, піклувальників на оформлення державної соціальної допомоги на дітей, над якими встановлено опіку, піклування;

- соціального супроводу родин та комплексу соціальних послуг, що надаються ЗМЦСССДМ;

- протиправної поведінки підопічних дітей тощо.

Запрошені мали змогу поставити питання та отримати відповідь від безпосередніх надавачів послуг.

Заключне слово було надано начальнику служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Сиворакші Наталії Сергіївні, яка надала інформацію щодо стану захисту прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у м. Запоріжжя, відповіла на питання опікунів та піклувальників району, висвітлила питання, пов’язані з реалізацією міської програми «Діти Запоріжжя», отриманням житла особами з числа статусних дітей.

Основні питання, які порушували запрошені:

  • організація оздоровлення дітей з особливими потребами;
  • особливості проходження медичного огляду дітьми та опікунами, піклувальниками;
  • інформування УСЗН про зміни у персональних даних (отримання дитиною паспорту, зміна місця навчання тощо);
  • отримання знижок для відвідування підопічними приватних секцій, гуртів тощо;
  • розмір державної допомоги на дитину, що перебуває під опікою та піклуванням;
  • соціальний захист осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • постановка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на квартирний облік.

Запрошені залишилися задоволені змістовним заходом, який дав можливість отримати нову інформацію відповідно до змін, що постійно відбуваються у чинному законодавстві, а також отримали відповіді на загальні питання, які виникали, безпосередньо від профільних спеціалістів.