69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

Служба у справах дітей взяла участь у семінарі: «Консолідація діяльності у вирішенні проблеми булінгу в закладах освіти»

22 березня 2019 року служба (управління) у справах дітей Запорізької міської ради взяла участь у міському семінарі з теми: «Консолідація діяльності у вирішенні проблеми булінгу в закладах освіти», який відбувся на базі Запорізької спеціалізованої школи I-III ступенів №100.

 

Метою заходу стала координація діяльності щодо запобігання та протидії булінгу у системі освіти міста, налагодження взаємодії зі службами соціальної та психологічної допомоги, Національної поліції та служби у справах дітей, формування професійної готовності керівництва і психологічної служби закладів освіти до реагування на випадки булінгу і систематичної роботи щодо його профілактики.

 

Також, у семінарі взяли участь представники департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, Запорізького обласного центру соціально-психологічної допомоги, Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектору ювенальної превенції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області, Запорізького національного університету, БО БФ «Карітас Запоріжжя».

 

Службу (управління) у справах дітей Запорізької міської ради представляла заступник начальника Інна Василівна Побельона, яка розповіла про захист прав та інтересів дітей у ситуації булінгу та часткові корегування в Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» від 18.12.2018.

 

Зокрема, Інна Василівна розповіла про алгоритм дій у випадку проявів булінгу у закладах освіти після того, як закон набуде чинності.

  • по-перше, якщо дитина стала свідком булінгу в закладі освіти, передусім вона може розказати про це батькам, вчителю, психологу, безпосередньо директору.
  • по-друге, якщо свідком булінгу став педагог або інший працівник школи, то він має повідомити керівника закладу незалежно від того, чи поскаржилась йому жертва булінгу чи ні.
  • по-третє, Після отримання звернення дитини, відповідна особа  або орган інформує керівника закладу освіти у письмовій формі про випадок булінгу. Директор школи має розглянути таке звернення та з’ясувати всі обставини булінгу. Надалі директор має скликати засідання комісії з розгляду випадків булінгу та окреслити подальші дії. Якщо комісія визнала, що це був булінг а не одноразовий конфлікт, то очільник закладу зобов’язаний повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та службу у справах дітей. До складу такої комісії можуть входити педагоги, психолог, соціальний педагог, батьки постраждалого та «булера», керівник закладу. У разі, якщо комісія не кваліфікує випадок як булінг, а постраждалий не згодний з цим, то він може одразу звернутись до органів Національної поліції України.