69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

Звіт про роботу служби у справах дітей за 2020 рік та перспективи розвитку на 2021 рік

01 березня служба (управління) у справах дітей Запорізької міської ради у великій залі виконавчого комітету Запорізької міської ради провела колегію з питань діяльності галузі, де було розглянуто звіт галузі за 2020 рік та пріоритетні напрямки розвитку у 2021 році.

На обліку служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради перебуває 1695 дітей, а саме: 1081 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, 614 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Служба продовжувала працювати в умовах карантину. Так, у 2020 році було проведено 3185 обстежень сімей; 965 рейдів, під час яких вилучено 124 дитини.

У 2020 році до служби (управління) у справах дітей надійшло 15580 звернень громадян, з них – 14829 вирішено позитивно, 720 – роз’яснено, 31 – було відмовлено. Основні питання звернень – це соціальний захист дітей, житлові питання.

Одним з основних напрямків роботи служби у справах дітей є організація та проведення комісій з питань захисту прав дитини. У 2020 році комісії продовжили свою роботу, деякі в онлайн-режимі, проте всі питання були розглянуті та вирішені. Протягом звітного періоду проведено 272 засідання, де було розглянуто 2650 питань. Впродовж року за позовом органу опіки за участі служби у справах дітей було позбавлено батьківських прав 132 особи відносно 168 дітей.

Порівняно з минулим роком кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування збільшилась – 1081(1070) дітей. Збільшення кількості дітей-сиріт насамперед пов'язано зі смертю одинокої мами, діти відповідно отримують статус дитини-сироти.

У Запоріжжі функціонують всі чотири форми сімейного виховання. Пріоритетною залишається усиновлення, потім опіка, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Найбільше дітей перебуває в опікунських родинах – 837. В прийомних сім’ях та ДБСТ  виховується 130 дітей. Сьогодні  в місті функціонує 14 прийомних сімей та 8 дитячих будинків сімейного типу.

На жаль, карантинні заходи дуже вплинули на процес усиновлення. Так, в місті за минулий рік було усиновлено 31 дитина (з них – громадянами України 24, іноземцями – 7). На контролі у службі у справах дітей до досягнення повноліття перебуває 478 усиновлених дітей, які проживають в м.Запоріжжі. Таким чином відсоток влаштування дітей до сімейних форм виховання у 2020 році – 89,5%.

В процесі своєї роботи служба у справах дітей завжди відкрита до співпраці  з громадськими організаціями та благодійними фондами з метою підтримки дітей, що опинились в скрутному становищі чи терміново потребують допомоги. Завдяки активній співпраці з партнерами, вдалось забезпечити 360 родин, які опинились в складних життєвих обставинах, продуктами харчування. Також наші партнери пам’ятали і про свята та максимально втілювали в життя мрії дітей.

У 2020 році, в рамках реалізації Програми «Діти Запоріжжя» на 2019-2021 роки» (фінансування у 2020 році - 1692,096 тис. грн.). На жаль, більшість заходів, які були заплановані, було скасовано через карантин, проте це дало змогу перерозподілити кошти на сесії міської ради, та максимально забезпечити підтримкою дітей, які перебувають на обліку в службі (управлінні). Так, 351 дитина отримала рюкзаки та канцелярське приладдя у ході акції «Рейд Урок» до Дня знань, з них - 81 першокласник отримав шкільні портфелі разом з канцелярським приладдям; 57 випускників шкіл з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали матеріальну допомогу для придбання одягу та взуття; 91 дитина-сирота, позбавлена батьківського піклування отримала наручні годинники з нагоди отримання паспорту громадянина України з гравіюванням «Хай щастить» від Запорізької міської ради; 1073 дітей, які перебувають на обліку в службі (управлінні), отримали новорічні солодкі подарунки з нагоди Дня Святого Миколая та Новорічних свят.

Програма «Діти Запоріжжя» дала можливість вже п’ятий рік поспіль в Запоріжжі реалізувати важливий проект – конкурс «Кращий опікун року», аналогів якому в Україні немає. Всі  40 учасників – опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі та їх вихованці отримали цінні призи – побутову техніку та гаджети.

Серед досягнень 2020 року - організація Школи підтримки прийомних сімей, в рамках якої прийомні батьки, дитячі будинки сімейного типу  разом з дітьми на базі готельного комплексу «Джаз» з тренерами БФ «Карітас Запоріжжя» брали участь у психологічних тренінгах, працювали з психологом задля збереження родини, налагодження емоційного зв’язку між батьками та дітьми, профілактики емоційного вигорання.

         Одним з вагомих здобутків минулого року стала матеріальна підтримка прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу Запоріжжя, завдяки реалізації програми «Діти Запоріжжя». Вперше було надано наступні матеріальні допомоги: щомісячна адресна допомога на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в дитячих будинках сімейного типу – максимальна виплата 5,000 тис. грн. (з урахуванням виховання 10 дітей в родині); одноразова адресна допомога новоствореному дитячому будинку сімейного типу – 50,000 тис. грн.; надання одноразової адресної допомоги новоствореній прийомній сім’ї (від 2-х до 4-х дітей) – 20,000 тис. грн.; одноразова адресна допомога на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в прийомних сім’ях (раз на рік із розрахунку 5,000 тис. грн. на 1 дитину); одноразова адресна допомога на кожну нововлаштовану дитину до прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу – 5,000 тис. грн.

За результатами роботи в Запоріжжі створено 2 нових дитячих будинки сімейного типу та 7 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовано в існуючі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Також досягненням 2020 року є заселення дитячого будинку сімейного типу Дмитрієвих в новий облаштований будинок за адресою: с.Тепличне, вул. Центральна, 7-б. Сьогодні в родині виховується 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, серед них дві дитини з особливими потребами.

         У 2020 році продовжив своє функціонування КЗ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Запорізької міської ради» для забезпечення надання дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, вагітним жінкам і жінкам, які мають намір чи стосовно яких є ризик відмови від новонароджених дітей, особам з числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також жінкам, які постраждали від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі, комплексу соціальних послуг в умовах стаціонарного  перебування. У 2020 році у відділенні для матерів з дітьми отримувало послуги 24 родини (58 осіб), у відділенні «Соціальна квартира» перебувало 12 осіб. У «Затишній Домівці» регулярно проходять заходи з нагоди різних свят, тренінги, конкурси та активний відпочинок.

Одним із досягненням минулого року є завершення проєктування приміщення частини будівлі за адресою: проспект Інженера Преображенського,3, де буде розташоване відділення термінового влаштування дітей КЗ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка». У 2021 році  для виконання першої черг робіт передбачено фінансування з міського бюджету в рамках Програми «Діти Запоріжжя».

Звіт про роботу служби у справах дітей за 2020 рік.pdf