69001 м. Запоріжжя
вул. Зелінського, 3
(061) 224 30 42
(061) 224 30 47

Дитина повинна мати законного представника за будь-яких умов

Від початку повномасштабної війни в Україні виріс відсоток дітей, які залишились без батьківського піклування, з різних причин, а саме:

- смерть обох батьків,

- смерть одного з батьків,

- виїзд батьків за межі країни,

- один з батьків служить в лавах ЗСУ,

- батьки зникли безвісти,

- батьки знаходяться на окупованій території (з ними немає зв’язку).

Службою у справах дітей та представниками ювенальної превенції сьогодні була виявлена ще одна дитина, яка залишилась без батьківського піклування. Було з’ясовано, що матір знаходиться за кордоном з 2019 року, а батько наразі захищає нашу країну. Спеціалістами служби у справах та ювенальної превенції, у ході відпрацювання виклику, було тимчасово влаштовано дитину до дитячої лікарні до вирішення подальшої долі. Наразі проводиться робота щодо виявлення найближчих родичів та постійного влаштування дитини в родину.

Також хочемо зазначити, що до служби у справах дітей часто звертаються бабусі з дідусями, які повідомляють про дитину, що залишилась без батьківського піклування, та яка проживає довгий час в їх родині. У більшості випадків батьки таких дітей зловживають алкогольними напоями, ведуть асоціальний спосіб життя та не виконують свої батьківські обов’язки відносно дитини.

Дані ситуації кажуть про те, що довгі роки ці бабусі/дідусі мали надію, що батьки змінять своє ставлення до дітей та їх виховання. А самі батьки, роблячи вибір на свою користь та безвідповідально відносячись до своїх дітей, залишають їх без законного представника. На сьогодні ці випадки є такими, що потрібно негайно вирішувати на законодавчому рівні.

Кожна дитина, перш за все, повинна залишатися у колі своїх рідних і близьких, зазнаючи менше моральних травм. У зв’язку з цим, найближчі родичі, а найчастіше такими є дідусь, бабуся, тітка, брати та сестри, повинні написати заяву до служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини в родину, аби мати право на захист дитини.

Хочемо вкотре наголосити, що дитина повинна мати законного представника. Тому якщо вам стало відомо про дитину, яка залишилась без батьківського піклування, а саме - Ви свідомо залишили свою дитину на ту людину, якій довіряєте і впевнені, що вона знаходиться у безпеці; дитина проживає з вами або у родичів, батьки якої знаходяться на окупованій території, просимо звертатись до служби у справах дітей за місцем проживання або телефонувати за номером: 224-30-47.